Lekker-fit school

Lekker-fit school

Onze school doet mee aan het project ‘Lekker Fit’. Dit project is onderdeel van het actieprogramma ‘Voeding en Beweging’ van de gemeente Rotterdam, waarin veel aandacht is voor het stimuleren van beweging en het maken van gezonde keuzes. Inmiddels zijn er in Rotterdam al meer dan 95 scholen die meedoen aan Lekker Fit!

Wat doet OBS de Vier Leeuwen allemaal om overgewicht tegen te gaan en gezonde keuzes te stimuleren?

Extra beweegmomenten

De kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen allemaal 3 beweegmomenten per week. De groepen 3,4,7 en 8 krijgen 3 keer per week gymles van de vakleerkracht bewegingsonderwijs. De groepen 5 en 6 krijgen 2 keer per week gymles van de vakleerkracht en hebben schoolzwemmen als derde beweegmoment.

Lekker Fit Water

Een belangrijke oorzaak van overgewicht is een hoge consumptie van suikerrijke drankjes. Een gezond alternatief is het wennen aan het drinken van kraanwater. Bij ons op school krijgt iedere leerling een eigen bidon. De kinderen mogen tijdens de gymlessen water drinken en elke klas heeft minimaal 2 water drink momenten per dag.

Voeding en gezonde keuzes

Wij werken met het lespakket van Lekker Fit. In dit lespakket is er onder meer aandacht voor bewegen, voeding en gezonde keuzes. Alle kinderen van groep 1 t/m groep 8 werken twee keer per jaar uit de Lekker Fit boekjes. Daarnaast zijn er soms workshops voor ouders en leuke activiteiten voor kinderen die te maken hebben met voeding en verantwoorde keuzes.

Trakteren

Wij trakteren op school volgens het Lekker Fit motto: Eén is genoeg en klein is oké. Dit betekent dat kinderen geen grote traktaties mogen uitdelen en dat iets kleins net zo leuk kan zijn. We hebben verschillende gezonde en leuke voorbeelden op school. 

Sport workshops

De kinderen krijgen een aantal keer per jaar sport workshops tijdens de gymlessen. Verschillende sporten komen aan bod zodat kinderen breed geïntroduceerd worden in de sportcultuur en zelf kunnen bepalen welke sport het best bij ze past.

Schooldiëtiste

Aan het begin van het schooljaar doen we een fit test. Bij de fit test worden de kinderen ook gemeten en gewogen. Dit doet onze schooldiëtiste. Ouders dienen altijd eerst toestemming te geven voor de fittest. Kinderen kunnen gedurende het jaar opgeroepen worden voor onze schooldiëtiste.

Fruitacties

We stimuleren de kinderen om geregeld fruit te eten. Vaak is er in de klas fruit aanwezig en kunnen kinderen proeven en krijgen dan een gezond tussendoortje. Verder is er een aantal keer per jaar extra aandacht voor fruit eten. Bijvoorbeeld tijdens de Lekker Fit week.

Schoolsportvereniging

Na schooltijd kunnen kinderen sporten bij de schoolsportvereniging van Kralingen/Crooswijk. Sommige sportverenigingen zijn vrij ver weg. In plaats van dat leerlingen grote afstanden moeten afleggen naar een sportvereniging – en daardoor misschien niet sporten – komen de verenigingen naar de wijk toe. Leerlingen kunnen na schooltijd en in de nabijheid van school sporten. Ze krijgen les van clubtrainers, worden lid van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie, terwijl de trainingslocatie in de wijk blijft. Momenteel kunnen de kinderen kiezen uit 4 sporten: Tafeltennis, dansen, voetbal en schaken. 

 

Terug

Goudseweg 15

3031 XH Rotterdam

010-4126573

info@nullvierleeuwen.nl